Gott nytt kaninår!

Om några timmar säger vi hej då till tigerns år och hej till kaninens år. Det smäller i hela Shanghai, krutröken ligger tät och visste jag inte att det var nyår hade jag trott att det var krig. Kineserna älskar smällare och fyverkerier. Nyår firar de flesta med familjen, de äter, tittar på TV och smäller smällare. En stor nationell TV-show visas varje år och det verkar vara regel att titta. I år deltar märkligt nog Robert Wells i showen. Han är poppis i Kina.

Dagarna innan och efter nyåret går att likna med vår julhets fast med kinesiska proportioner (x100). Det kinesiska nyåret är exempelvis världens största folkvandring. Alla ska hem och köerna till biljettförsäljarna ringlar långa.  Från den 19 januari och omkring 40 dagar framåt beräknas uppåt 700 miljoner kineser, halva befolkningen, förflytta sig inom landet. Att resa inom Kina rekomenderas inte och eftersom Andreas jobbar är vi kvar i Shanghai. Alla kineser vi träffar tycker synd om oss, men vi tänkte dra nytta av att stan för en gångs skull är tom.

I vår mataffär har avdelningen med sötsakaer fördubblats och allt går också att köpa i blanka röda och guldiga presentförpackningar. Havregryn, shampoo, vin och frukt. Barn och de som behöver det får små röda kuvert med pengar. Xiong fick sin nyårsbonus, dubbel lön, avrundat uppåt för att sluta på 88, i ett rött kuvert. Åtta ger tur och fyror ska man absolut undvika i sin nyårsgåva. Fyra har samma tecken som död och tecknet för åtta betyder även rikedom.

Stan är också pyntad i rött och guld och körsbärsblommmor. Kaniner syns överallt och är man född under kaninens år ger det tur att ha röda underkläder på sig idag och resten av året. Jag är häst, men för säkerhetsskull bär jag röda trosor idag.


Vår nyårspyntade entré


Pynt på Andreas jobb



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0