Lilla jul

Imorgon firar vi lilla julafton och adventstomten har redan varit här. Axel tände lyktan på balkongen innan han gick och la sig för att vara säker på att tomten skulle hitta rätt.Lilltomtens julfest

Sist och minst ut i veckans julfestmaraton var Nils och hans dagis. Barn och föräldrar samlades på Paulaner och sjöng tillsammans. Ingen av Nils kompisar tyckte att de var stora nog att framträda utan sina mammor så det blev ett gemensamt uppträdande med en kinesisk sång. Nils satt i mitt knä och kramde de lilla lightening Mc Queen bilen hårt i handen under tomtedräkten. Lightening är med oss överallt numera.

Inspelningen av framträdandet är Nils nya favoritfilm och hemma gör han glatt alla rörelser och applåderar åt sig själv.
Risktagarnas julfest

Idag var det dags för Axels efterlängtade julfest. När vi kom till teatern där julshowen skulle äga rum och fick programmet insåg vi att sången hans klass skulle sjunga och dansa till hette "Lonely pup in  a christmas shop" och inte "Lollipop in a christmas shop" som vi sjungit tillsammans i flera veckor. Men dansen gick utmärkt (Det finns på film för alla intresserade). Jag började gråta redan när klassen innan Axels sjöng. Alla barn fick också "Learner profile awards" (Diplom) av tomten. Axel belönades för att han vågar att ta risker.

När alla barn dansat klart var det barnteater. En timmes teater om smurfarna på kinesiska!  Lan jing ling, blå feer heter smurfarna på kinesiska. Gammelsmurfen heter lan baba, blå pappa och tjej smurfen heter Lan mei mei, blå lillasyster. Efter ett tag och med gemensamma krafter hängde Axel och jag med i handlingen.

Abbey, Tina, Axel och Ava beundrar sina diplomRisktagarenMatkulturkrockarnas julfest

I kväll ägde veckans första julfest rum. Andreas kontor ordnade glögg, fiskdamm och middag. Eller rättare sagt svenskarna tog med sig glögg lussekatter och pepparkakor och trugade i motvilliga kineserna. Kineserna bjöd lika motvilliga svenskar på kycklingklor. Fiskdammen enade nationerna.


Tuff tuff tåg

Vi har hittat bästa julutflykten. Nära, fordon och gratis. Hilton på Huashan lu (nära Yanan lu) bygger varje jul upp en gigantisk tågbana i lobbyn. Killarna var lyriska. Tunnlar, broar, växlingar och en dressin till tomten. Vi skänkte självklart en extra stor tanke åt vår tågälskande farfar Rolf. Det är bäst att du putsar upp merklinbanan till jul.


Sill i Shanghai

Jag gillar när människor identifierar små målgrupper och tillfredsställer deras behov. Idag upptäckte jag att Feidan på Anfulu (En butik som säljer importerad mat) säljer Abbas sill och Kalles kaviar. Många är vi som ratat Ikeas egen sill och varit upprörda över att de slutat sälja Kalles. Våra röster har hörts och någon smart person har börjat importera svensk sill. Julen är räddad och Ikea släng dig i väggen.å mål

Trevlig tredje advent!

Tredje ljuset brinner, granen är klädd, avklädd, klädd, avklädd och klädd igen, Tommy Körberg sjunger Gläns över sjö och strand, Axel tränar inför julshowen och vi längtar efter julen. Trevlig advent till alla er som läser!
En grå och febrig dag

Ibland är inte utsikten över Shanghai lika spektakulär som den brukar vara när man drar upp gardinen på morgonen. Skitiga fönster och duggregn ger ett jämn grått Shanghai att titta på. När man (Nils) dessutom har feber och inte får gå och leka med kompisarna på dagis är det trist. Det enda roliga är att riva sönder brorsans adventskalender och spela spel på mammas telefon.

Nu längtar vi efter ett Stockholm täckt av pudersnö och doftande av saffran och glögg! Det kan ni väl fixa där hemma.
Det droppar ur lampan

Dags för renovering igen. Den här gången har vi riktig otur. Det är lägenheten precis över oss som ska totalrenoveras. Det betyder, borrning och bilning i några veckor för att ta bort golv och väggar. Det känns som att de borrar in i huvudet. Axel tog på sig hörselskydden. Varje morgon ser vi hur de bär ut stora bitar golv och forslar in cementsäckar. Arbetskraften är billig (och vilkoren för arbetarna urusla) så en lägnehet totalrenoveras säkert vart tionde år. På vårt dryga år i Shanghai har vi varit med om tre eller fyra perioder med borrning och bilning så att golven vibrerar. Det är en del av livet.

Idag började det dock droppa ur lampan i badrummet. El och vatten i ett och samma problem känns sådär. Byggjobbarna kom och torkade, skruvade lite och sa att om två dagar ska de sätta in en brunn i badrummet ovanför oss och då är problemet löst. Fram tills dess tyckte de att vi inte skulle tända lampan eller duscha. Men till helgen är allt fixat. Skönt...

RSS 2.0