Sheshan, grönt och skönt 40 min från stan

I helgen besökte vi något som jag tror kommer bli ett av våra favorit utflyktsmål i Shanghai. Sheshan, National Travel and Holiday Area. Ett stort grönområde 40 minuter från stan om man tar taxi och en dryg timme om man tar tunnelbanan och taxi sista biten. Luften kändes ren, gröna kullar omringar området och det var faktiskt ganska glest med folk.

Vi valde det enkla alternativet, att boka brunch på Hotell Le Meridien och utnyttja deras  pool hela dagen. Men det finns en superfin park som heter Sculpture park och det finns även vandringsleder om man känner för det. Hotellet har även weekend paket så innan sommarlovet ska vi försöka checka in ett helt gäng och upptäcka området under en helg.

Nöjd Nils vid poolen

1år!

Så var det dags för Nils att fylla ett. Dagen har firats i sjömanskostym och med tårta, vänner och sång. Hans åldernoja var påtaglig, han var grinig i princip hela födelsedagen. Axel har hjälpt till med det mesta. Vispa grädde, öppna paket och hänga upp ballonger. På tisdagarna brukar vi ha "Swedish playdate". Så kompisarna från lekgruppen kom och lekte och fikade på gården hela eftermiddagen.

Förutom att fira födelsedag den här veckan så ska vi flytta. På torsdag går lasset. Det har skett något mirakulöst med vårt bohag på de nio månader vi bott i Shanghai. Det har mer än fördubblats. Vi kom med varsin resväska och en flyttlåda. Nu har vi minst 15 lådor och samma antal resväskor och det enda vi har gjort är att levt. Det har dessutom gått ett antal kassar kläder till ett barnhem och en hel del skräp ut till soptunnan. När man flyttar ofta får man en bra bild av hur mycket man konsumerar. Behöver vi verkligen allt?

Blåbär och mango tårtorDe enda killarna på festen i kostym


Mumsar melon med Xiong


En elektrisk flygel med Snobben på döljer sig i kartongen. Alla föräldrars dröm.Luften som går att ta på

Att luftkvaliteten i Shanghai är risig är ingen hemlighet. När vi var i Sverige slogs det rekord. Värdena slog i taket (500 API) och den dåliga luftkvaliteten förklarades av sandstormar.

I veckan läste jag en intressant jämförelse över olika länders sätt att mäta och klassificera luftkvalitet. När man i Kina beskriver luftföroreningarna som "Slightly polluted" är de i Kanada "Very poor" och i USA " Unhealthy for sensitive groups".

Majoriteten av dagarna förra året i Shanghai uppmättes nivåer mellan 50 och 100 API. Det är i kinesiska mått "good" och i kanadensiska mått "poor".

Vår hälsa har, vad vi vet, inte påverkats av luften vi andas varje dag, men nu när vi ska bo här en längre tid ska vi investera i luftrenare till sovrummen. Vissa dagar känns luften faktiskt så tjock att den skulle kunna gå att ta på.


Source: China's Ministry of Environmental Protection, Meteorological Service
Bild från Shanghaidaily

Länk till hela artikeln
http://www.shanghaidaily.com/nsp/Feature/2011/05/11/The%2Bair%2Bwe%2Bbreathe/#

Länk till daglig rapportering om luftkvaliteten i Shanghai
http://www.envir.gov.cn/eng/airep/index.asp

Bo med barn i Kina

Idag har jag börjat skriva på www.mittensrike.se om att bo och resa med barn i Kina. Första ämnet är den eviga frågan bilbarnstol eller inte? Vi är oftast hänvisade till inte.

Det känns som om säkerhetstänket är i nivå med det våra föräldrar hade på 70-talet. Barnvagnsinsatsen i baksätet. Jag har också starka minnen av två familjer med två barn vardera inträngda i en volvo amazon. Flyttar man ytterligare en generation tillbaka i tiden hamnar man i nivå med kineserna. Min farmor körde hela familjen på mopeden.
Fuxing park, igen

Det börjar bli en hel del inlägg om Fuxing park, men det är ett fantastiskt tillhåll när man hänger med barn i Shanghai. Axels senaste upptäckt är hoppborgen. Han vägrade dock att gå in själv, så det var bara att lösa två biljetter och träna benmusklerna i 45 minuter.
Dagis i Shanghai

Idag var Axel på intervju på det nya dagiset där han ska börja till hösten. Victoria Kindergarden. Han fick leka lite med en fröken och prata om färger och dinosaurier och sen var det klart och han var intagen.

Dagiset är ett av de mysigaste jag har besökt i Shanghai och de lyckas att skapa en lugn atmosfär i storstan. Axel tyckte bäst om biblioteket, var lite tveksam till målarrummet och hade svårt att slita sig från leksakerna på gården. Victoria ligger 10 minuters promenad från vår nya lägenhet och en minut från tunnelbanan som Andreas tar till jobbet. Det bästa möjliga för vardagslogistiken.

Dagishetsen i Shanghai liknar den i Stockholm. De senaste två månaderna har det inte gått att träffa en förälder utan att diskutera dagisalternativ. Till vissa är köerna långa, andra kan man få plats på över dagen. Vissa är extremt regelstyrda (vilket de kinesiska föräldrarna gillar) andra är administrationen lite mer hipp som happ (de franska rektorerna). Inskolning finns på vissa men verkar vara ganska vanligt att säga hej då första dagen och tvingas hoppas på det bästa. De flesta har halva undervisningen på engelska eller franska och halva på kinesiska.

Skillnaden mot Sverige är kostnaden. Maxtaxan har inte hittar till Kina. Runt 30 000 kostar de flesta internationella dagis för en termin på heltid. Till det kommer skolbussavgifter om man vill att barnet ska få skjuts till skolan. Svenska skolan har ingen verksamhet för barn innan skolåldern.

Anledningen till att vi byter dagis är att de på Axels nuvarande dagis, Sunrise Montesori, tenderar att alltid sätta regler före barn. Fler än hälften av barnen i Axels klass byter dagis eller flyttar från Shanghai, så förändringen hade varit stor ändå.

Jag får en hel del frågor om dagis från svenskar som är på väg att flytta hit. De här är de jag känner till. De ligger alla i centrala Shanghai, företrädesvis i den del av stan som kallas French Concession.


Tiny Tots http://www.tinytots.com.cn/
Happy kids, Busy bee http://www.elite528.com. /
Victoria http://eng.victoria.sh.cn/info/info1/index.asp
Peekaboo http://www.peekabookindergarten.com/en/index.html
Julia Gabriel http://www.juliagabriel.com/contact_us.htm#shanghai
Melody kindy http://www.melodykindy.com/en/en_index.html
Sunrise Montesori http://www.sunriseik.com/
Montesori school of Shanghai http://www.montessorisos.com/aboutmss/aboutmss.htm
The Nest, thenest2008@hotmail.com

Victoria


Axel inspekterar barnens odlingarTillbaka i stan

Bloggen har haft en paus en vecka, eller blev det kanske två. Det har sin naturliga förklaring. Vi var tvugna att blixtbesöka Sverige för att förnya vårt visum. När vi trodde att vi kunde förlänga en månad och sedan en ytterligare månad i Hongkong fick vi tio dagar. Små vardagsöveraskningar. Besöket i Sverige blev det första sen augusti och det var så kul. Visum fick vi och vi hann också med att kratta löv i Marielund, leka i Blecktornsparken, besöka kollegor, gå ut med vänner och äta god mat hos farmor och farfar. Det var skönt och märkligt att kunna gå en halvtimmes promenad utan att möta någon. Tystnad, ren luft och natur det är saker jag saknar i Shanghai.

Intressant var att Axel, trots att han pratar mycket om Katarina bangata, inte kände igen sig när vi tog hissen upp till Tage våningen över oss. Hans minne kanske mer är en känsla än en bild. På lekplatsen seglade Tage sitt skepp till Årsta, medan Axel styrde kosan mot Hongkong. Olika världsbilder. Att taxichauffören på Arlanda pratade svenska var det konstigaste Axel kunde tänka sig. Var var alla kineser?

Väl tillbaka i Shanghai har vardagen fyllts av jetlag besök från kusin Magnus, vår planerade flytt till ny lägenhet och Nils första steg. Vi får se om han behärskar gången innan ettårsdagen.

På mormors verandaRSS 2.0