Dagis i Shanghai

Idag var Axel på intervju på det nya dagiset där han ska börja till hösten. Victoria Kindergarden. Han fick leka lite med en fröken och prata om färger och dinosaurier och sen var det klart och han var intagen.

Dagiset är ett av de mysigaste jag har besökt i Shanghai och de lyckas att skapa en lugn atmosfär i storstan. Axel tyckte bäst om biblioteket, var lite tveksam till målarrummet och hade svårt att slita sig från leksakerna på gården. Victoria ligger 10 minuters promenad från vår nya lägenhet och en minut från tunnelbanan som Andreas tar till jobbet. Det bästa möjliga för vardagslogistiken.

Dagishetsen i Shanghai liknar den i Stockholm. De senaste två månaderna har det inte gått att träffa en förälder utan att diskutera dagisalternativ. Till vissa är köerna långa, andra kan man få plats på över dagen. Vissa är extremt regelstyrda (vilket de kinesiska föräldrarna gillar) andra är administrationen lite mer hipp som happ (de franska rektorerna). Inskolning finns på vissa men verkar vara ganska vanligt att säga hej då första dagen och tvingas hoppas på det bästa. De flesta har halva undervisningen på engelska eller franska och halva på kinesiska.

Skillnaden mot Sverige är kostnaden. Maxtaxan har inte hittar till Kina. Runt 30 000 kostar de flesta internationella dagis för en termin på heltid. Till det kommer skolbussavgifter om man vill att barnet ska få skjuts till skolan. Svenska skolan har ingen verksamhet för barn innan skolåldern.

Anledningen till att vi byter dagis är att de på Axels nuvarande dagis, Sunrise Montesori, tenderar att alltid sätta regler före barn. Fler än hälften av barnen i Axels klass byter dagis eller flyttar från Shanghai, så förändringen hade varit stor ändå.

Jag får en hel del frågor om dagis från svenskar som är på väg att flytta hit. De här är de jag känner till. De ligger alla i centrala Shanghai, företrädesvis i den del av stan som kallas French Concession.


Tiny Tots http://www.tinytots.com.cn/
Happy kids, Busy bee http://www.elite528.com. /
Victoria http://eng.victoria.sh.cn/info/info1/index.asp
Peekaboo http://www.peekabookindergarten.com/en/index.html
Julia Gabriel http://www.juliagabriel.com/contact_us.htm#shanghai
Melody kindy http://www.melodykindy.com/en/en_index.html
Sunrise Montesori http://www.sunriseik.com/
Montesori school of Shanghai http://www.montessorisos.com/aboutmss/aboutmss.htm
The Nest, thenest2008@hotmail.com

Victoria


Axel inspekterar barnens odlingarKommentarer
Postat av: Jens Å

Låter som ett bra dagis! Vi fick till slut en plats på Peekaboo - vårt första och hittills enda alternativ (eftersom vi inte hunnit besöka de andra än).

2011-05-15 @ 13:37:00
URL: http://www.myshanghai.se
Postat av: Hanna

Grattis! Även det tror jag är ett grymt dagis.

2011-05-15 @ 16:31:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0