Amma på hojen

Hej alla svenska trygghetsknarkande småbarnsföräldrar, känn på den här!

Idag cyklade jag bredvid ett par på motorcykel med bebis. Helt plötsligt drog mamman upp blusen och började amma. Rekomenderas nog varken av BVC eller Trafikverket.


Flitens lampa

Det har blivit mycket läxläsning hemma på sistone. Axel får hem små läxor i matte och skrivning över helgen och jag har diktamen på  nya tecken två gånger i veckan. Tempot är högt men vi lär oss mycket nytt. Det är ganska coolt att lära sig läsa igen samtidigt som sin son.

Hjärnan hos en 3,5 åring snurrar dock snabbare än på en 30 +. Det märks att det var 13 år sedan jag läste språk sedan. Men jag är så glad att jag får chansen att göra det igen. Att cykla till universitetet varje dag och träffa mina klasskompisar som kommer från fjorton olika nationaliteter är upplyftande.

Att jag kommer från den gamla världen blir tydligt när man sitter bredvid en 19 åring från Kazakstan som talar ryska, engelska och franska perfekt och nu ska bli flytande på kinesiska ett år. Jag vill vara säker på att få ett bra jobb sa hon. Ja, det lär inte vara några problem. Det är bara att inse att de är dags att sluta sitta still på sin gamla europeiska rumpa och leva på gamla meriter. Världen förändras. Snabbt.







Shanghai pärlor

Bilden av Shanghai är skyskrapor, skyskrapor och skyskrapor och det är coolt. Men Shanghai är också storstaden med de små berättelserna. Otaliga är de människoöden som utspelats här. Kolonial lyx och glans, kulturrevolution, japansk invasion och mycket mer skapar spännande och många tragiska historier. För mig handlar Shanghai om vackra franska villor som präglats av 50 år av förfall och parkettgolv där man på 20-talet dansade och hade cocktailpartyn och idag ställer sin cykel.

Jag kan starkt rekomendera att köpa en "Walks in Shanghai" bok. De finns på Garden Books (Changle luShanxi lu).I veckan gick jag och min kompis Cecilia en promenad på Xinhua lu (Nära korsningen av Huashan lu och Huaihai lu). Där bodde den pojke vars liv skildras i boken och filmen "Empire of the sun". Där bodde också en svensk diplomatfamilj i slutet av 30-talet. Sonen i familjen fick kryssa mellan nattens nya granat hål på väg till skolan på mornarna. När japanerna blev för grymmam kallades familjen hem. Familjen fick flytta hem när japanerna blev för grymma. Huset står kvar men delades upp av kommunisterna för att rymma flera kinesiska familjer. På parkettgolvet står just en gammal cykel parkerad.

Vid en annan villa blev vi inbjudna till trädgården av han som nu bodde i huset. Han hade fått huset tilldelat sig av kommunisterna på 50-talet och upprördes av det då bodde en utländsfamilj där. Idag bor de nio familjer i huset. 

Vill du uppleva en av Shanghais många pärlor ge dig ut på promenad i French Concession. Det kan inte bli fel.

Huset där den svenska diplomatfamiljen Beck-Friis bodde i slutet av 30-talet




Inbjudna i trädgården


På cykel runt Tailake, Suzhou

Igår var det Mooncake festival i Kina. Istället för att fira på traditionellt sätt, äta kakor, gav vi oss iväg på cykelutflykt på landsbygden utanför Suzhou tillsammans med familjen Nordqvist.

08.00 blev vi och våra cyklar hämtade av CHINA CYCLE TOURS (www.chinacycletours.com). Drygt två timmar senare cyklade vi längs med Tai lake (Taihu). Kinas tredje största sjö. Runt om sjön och på Tai lakes många öar odlas te, vilket försörjer stora delar av befolkningen. Fiske är även det en stor näring och sjöns fisk beskrivs som delikatesser. De ska tillagas med med lite kryddor för att bevara smaken av natur. Det betyder gyttja, fick vi erfara på lunchrestaurangen. En av fiskarna hetter silverfisk och likheten var stor med det djur som ibland bor under badrumsmattan.

Vi njöt av en hel dag utomhus, barnen hade det kul där bak och fick även se en mager get, massor av ankor och prickiga hönor. Vår guide följde oss hela dagen och tog med oss till en gammal och förfallen by med vackra odlingar och på en tur runt i ett teplantage.

En av nackdelarna med att bo i Shanghai är att det är svårt att komma ut i naturen. Hur tar man sig? Vart ska man åka? Hur långt måste man åka? Är det säkert? Hindrar ibland oss från att göra utflykter. CHINA CYCLE TOURS erbjuder skräddarsydda paket, det är expatpriser som gäller, men för en dag i naturen, utan att behöva planera ihjäl sig, var det helt klart värt det.

Det första som hände på vår "barnsäkra tur" var att vi fick klättra över en vall och passera ett område med rasrisk. Det är ju ändå Kina.





Granatäppleträd i byn


Axel och Amanda har precis sagt hej då till geten


Vattenkastanjodling


Linnea, Madeleine och Amanda i teplantaget


Axel strosar och plockar sten och pinnar


Vätskepaus



Vår vän Fu

I helgen stötte vi på tekniska problem. Det nya super-duper Apple modemet som också är en hårddisk ville inte fungera. Stämningen var minst sagt ganska låg. Efter ett tag kom Andreas på att vår kontakt på Cyber market, Fu, kanske hade en lösning. Det hade han. Vid åtta på kvällen, när han stängt sin butik dök han upp. Efter att jag lagt Axel var han kvar och Andreas och Fu satt i arbetsrummet och drack cognac och pratade om livet och väntade på Fus kollega som kanske skulle kunna klara av installeringen.

Fu är en av alla shainghaineser som varit tvungen att lämna sin bostad för att skyskrapor ska byggas. Fu var dock en hård förhandlare och bodde kvar i huset två år efter att han egentligen skulle ha övergett det. Det resulterade i att han fick en bättre ersättningsbostad än de som flyttade direkt. Fu tjänar ganska bra och har en egen lägenhet. Alla nödvändiga förutsättningar för att kunna skaffa sig en flickvän. Men rätt tjej har inte dykt upp än.

Kollegan kom tillslut, fixade allt på en minut och vägrade att ta betalt. Tror ni att vi fått den servicen om vi gått tillbaka till Apple store? Antagligen inte och helt klart utan att få en historia från livet berättad. Vardagen i Shanghai är spännande.


Fu med kollega i vårt trapphus

I

Dagisförkylning

Nils hann vara dagisbarn i exakt en halvdag innan förkylningen var ett faktum. Även jag är drabbad. Ska det vara så här nu? Om jag hade varit kines hade jag säkert varit frisk och fylld med antibiotika vid det här laget. Återhållsamhet existerar inte här. Allt botas med en antibiotikainjektion utan att någon tänker på följderna.

Några intressanta siffror
  • Årligen tillverkas det 210 000 ton antibiotika i Kina (ca hälften till människor, resten till boskap).
  • En kines använder i snitt 10 ggr mer antibiotika än andra nationaliteter.
  • Ca 90% av de patienter som är intagna får antibiotika, mot 30% i väst. Dvs. de får antibiotika oavsett om det behövs eller ej.
  • Ca 80% av övriga patienter får antibiotika, mot 20% i väst.
Läs mer på http://www.myshanghai.se/?p=2652

Utanförmänniskor

För mig har ord som uppehållstillstånd, immigrant eller invandrare aldrig varit en del av min vardag. Men nu är det det. Det är vi som är utanförmänniskorna, waigoren och det är vi som måste stå i långa och många köer för att få rätt papper, med rätt stämpel och träffa läkare för att få vår hälsa bedömda. Tillskillnad från många av de som söker uppehållstillstånd runt om i världen för att de verkligen behöver det så har vi hjälp och får färdiga mappar med papper och stämplar som det bara är att visa upp när man hittar till rätt tant bakom rätt disk.

Eftersom vi nu ska stanna här längre ska vi vistas i Kina med ett riktigt arbetsvisum och ett ordentligt uppehållstillsånd. Det innebär lite pappersarbete. I fredags var det dags för hälsokontroll. En kafkaliknande upplevelse, du kommer att gilla det sa Andreas.

Först en timme i två köer. En kö som ledde till en dam som kollade alla papper och satte fast fotot på rätt plats och en kö där de tog ett nytt foto och gav tillbaka alla papper. Sen till omklädningsrummet. "Take off everything on your upper body". Efter det började köandet till olika läkare. Alla sökande gick runt i lika morgonrockar och efter varje läkarbesök pekade doktorn på en skylt där det stod " Now go to room nr xxx". Synkoll, EKG, blodprov, lungröntgen, ultraljud av diverse organ och klämma och känna på magen. Skära besöksrum med skärmar som jag kände igen från TBC-kliniker i gamla filmer. Läkarna var rakt på sak, "open your clothes" "more". Till sist. "Put on your clothes".

Om jag gillade det. Tveksamt. Men jag är i alla fall en centimeter längre i Kina än i Sverige!

Byggnad tre, Health care of Shanghai International Travel

Skolstart

Idag var en stor dag. Inte bara en kille gick iväg till dagis, utan två. Axel sa hej då med självklaret och bara en liten tår föll när Andreas efter en timmes inskolning lämnade honom till Teacher Clare och Teacher Joyce. När jag hämtade på eftermiddagen var han absorberad av lek och Teacher Clare berättade att han ställt sig upp på morgonsamlingen och sagt. My name is Axel and I am a tiger. Efterföljt av ett vrål.

Nils var ingen tiger, mer en morsgris. Föräldrarna får vara med barnen några dagar till, men Nils beter sig som om att han redan listat ut att en dag så går mamma.

Utanför vårt hus på väg till dagis



På väg hem efter första dagen





RSS 2.0