En tur till Seoul

Nu är det snart två sen vi kom hem från vår resa till Seoul, ungefär så lång tid det har tagit att återhämta oss...Det var absolut inget fel på Seoul, tvärtom, men två barn i storstad tar på krafterna. Nästa resa får nog gå till stranden. När Axels lärare frågade honom "Did you see anything interesting in Korea?" svarade Axel "I saw no toys." Så det är nog fler som tycker att bad och gräva ska vara en del av nästa utflyktsmål.

De fyra bästa sakerna att uppleva i Seoul var helt klart 1) Stadens gröna ambitioner 2) Stadsmuren 3) Bordsgrillen 4) Changdeokgung palatset med den förbjudna trädgården. Då får man tänka på att resesällskapet inte tillät några sena kvällar eller någon shopping.

1) Seoul känns som ett asiatiskt Sverige. Det funkar, det är rent, inkomstskillnaderna tycks inte vara extrema, det verkar vara ett välfärdssamhälle. En likhet med Sverige är också de gröna inslagen i stadsmiljön och miljötänket, men som oftast i den här delen av världen tar det sig mer spektakulära och storslagna uttryck. Ett exempel är Cheong-gye-cheon, strömmen som rinner genom city. På 60-talet däckades  strömmen över med en tvåplans motorväg, men drygt 30 år senare tänkte man om. Motorvägen revs och floden frilades och är idag ett populärt ställe att strosa på. Stan skulle bli grönare, 384 miljoner US dollar kostade projektet.

I området kring Bukchon Hanok village, ett område med traditionella koreanska hus som renoverats och bebos av vanliga Seoul bor, säljer varannan butik ekologiska varor. Det var nästan som hemma på Söder! Eko är precis som i Sverige poppis bland medvetna storstadsbor.

För en Shanghaibo är Seoul en grön oas. Parkerna är skogar med gångvägar och stigar och många av Seouls invånare drar på sig träningsoverallen och går ut i det gröna.

Cheong-gye-cheon i downtownCheong-gye-cheons änder får mat


Familjebild i Bukchon Hanok village


2)Vi dras till utflykter som innebär att gå uppför uppför uppför med barn på ryggen. Seouls stadsmur, Bukaksan, var dock värt träningsvärken. 20 minuter med taxi från stan kan man kliva på muren där den erbjuder som mest spektakulär utsik. Ta med pass kontrollen är ganska strikt för president residentet ligger i närheten. När vi var klara hamnade vi i en park som var en skog och 10 minuters promenad senare var vi i stan igen. För hurtiga Seoulbor verkar Bukaksan vara ett vanligt helgnöje.

Det var rätt brant, men som tur var lördag så vi lockade med lördagsgodis


3)Bordsgrillen. Maten i Seoul handlar, förutom det stora utbudet av västerländsk mat, mycket om kimchi. Starkt och fermenterat. Jag erkänner, jag gillar inte fermenterad mat. Kimchi funkar i mindre portioner, men inte hela tiden över allt. Bibimbap, ris, kött, grönsaker och ägg med kryddor är nog min favorit i det koreanska köket. Gillar man  att leka vid matbordet är ett koreanskt barbecue med bordsgrill ett måste. Vi hamnade på ett enkelt ställe bland matstånden på Dongdaemun market. Super gott och personalen charmades så pass mycket av barnen att vi fick sitta ner tillsammas och äta.

Nils charmar koreanska restaurangbesökare på Dongdaemun market


4) Changdeokgung palatset byggdes 1405 och ger insikt i traditionell koreanskbyggnadsstil. Träbyggnaderna är målade i starka färger och ligger grupperade runt små torg/gårdar. Höjdpunkten med besöket var dock Biwon, den förbjudna trädgården. En gång förbjuden för alla utom kungligheter. När vi gick in i trädgården upplevde vi ett lugn. Vackra hus bland högvuxna träd och små dammar. Det var vackert.I förbjudna trädgården


Summasumarum, bor du nära Seoul och har fyra dagar över. Åk dit, det är väl värt ett besök, även med barn och det finns säkert leksaker att se någonstans.

Killar med attityd utforskar Haechi, Seouls skyddsmaskot.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0