Moganshan, tillflyktsort nu och då

Även västerlänningarna som bodde i Shanghai för 100 år sedan tröttnade ibland på staden som aldrig sover och som svettas i sommarens hetta. De hittade Moganshan, ett berg i Hangzhoutrakten. Där byggde de sommarhus i europeisk stil och flydde de heta sommarveckorna. Som med så mycket annat kom det att förändras med andravärldskriget och kommunismen. Västerlänningarna försvann, villorna lämnades att förfalla eller gjordes om de flerfamiljshus, tennisbanorna odlades upp och swimmingpoolerna användes för att lagra kol.

För cirka 10 år sedan flyttade den första västerlänningen dit på nytt. Mark Kitto, en brittisk affärsman, fick efter många turer hyra ett hus av staten. (Staten gillar att äga i Kina). Idag är Moganshan återigen en populär tillflyktsort för västerlänningar i Shanghai. Det finns flera hotell och guesthouses och ibland hör man om folk som köper sig ett sommarhus i Moganshan.

Nu är det vår tur att tröttna på trafiken och avsaknaden och natur i Shanghai och förra helgen tog vi tåget till Hangzhou och begav vi oss till det bambutäckta berget. Återigen med familjen Nordqvist! Vi bodde på Naked Retreats som har tio restaurerade hus i olika storlekar som de hyr ut. Vi valde extra allt och hade två Ayis som lagade all mat till oss. Vi är bortskämda, men det var underbart att vakna till doften av nybakt bröd och stekt bacon. Dagarna spenderade vi på stigar och  i trappor i skogen. Landskapet består av bambuskog och teplantager. Luften är frisk, kranvattnet är rent och de gamla husen är magiska.

Tre tips:
Glöm barnvagnen, ta med bärselen.
Läs Mark Kittos bok "China Cuckoo".
Räds inte träningsverk i vaderna.

Morgonkaffe utanför "vårt hus"


Madeleine, Amanda, Johan och Linnea på väg uppA och A på väg nerNils på min rygg


Johan med tjejerna i teplantagetEtt av de magiska gamla husenTe och bambu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0