Shanghai pärlor

Bilden av Shanghai är skyskrapor, skyskrapor och skyskrapor och det är coolt. Men Shanghai är också storstaden med de små berättelserna. Otaliga är de människoöden som utspelats här. Kolonial lyx och glans, kulturrevolution, japansk invasion och mycket mer skapar spännande och många tragiska historier. För mig handlar Shanghai om vackra franska villor som präglats av 50 år av förfall och parkettgolv där man på 20-talet dansade och hade cocktailpartyn och idag ställer sin cykel.

Jag kan starkt rekomendera att köpa en "Walks in Shanghai" bok. De finns på Garden Books (Changle luShanxi lu).I veckan gick jag och min kompis Cecilia en promenad på Xinhua lu (Nära korsningen av Huashan lu och Huaihai lu). Där bodde den pojke vars liv skildras i boken och filmen "Empire of the sun". Där bodde också en svensk diplomatfamilj i slutet av 30-talet. Sonen i familjen fick kryssa mellan nattens nya granat hål på väg till skolan på mornarna. När japanerna blev för grymmam kallades familjen hem. Familjen fick flytta hem när japanerna blev för grymma. Huset står kvar men delades upp av kommunisterna för att rymma flera kinesiska familjer. På parkettgolvet står just en gammal cykel parkerad.

Vid en annan villa blev vi inbjudna till trädgården av han som nu bodde i huset. Han hade fått huset tilldelat sig av kommunisterna på 50-talet och upprördes av det då bodde en utländsfamilj där. Idag bor de nio familjer i huset. 

Vill du uppleva en av Shanghais många pärlor ge dig ut på promenad i French Concession. Det kan inte bli fel.

Huset där den svenska diplomatfamiljen Beck-Friis bodde i slutet av 30-talet
Inbjudna i trädgården


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0