Xiamen, Tulous och Gulang Yu

Igår vinkade vi av mamma efter 10 sköna dagar i Shanghai. Sista helgen passade vi på att åka på mor- och dottertur till Xiamen. Ett riktigt bra resmål om man vill se södra Kina och bara har en helg att göra det på. Xiamen ligger i höjd med Taiwan.

Xiamen är, för att vara Kina, en riktigt trevlig stad vid havet. Som många av Kinas hamnstäder var det kolonialiserad av västländer runt det förra sekelskiftet. Det har satt sin prägel främst på Gulang Yu, den lilla ö som ligger 10 minuters färjefärd från Xiamens hamn. Vi bodde på ön i ett av de gamla sydeuropeiska husen som utgör majoriteten av öns bebyggelse. Många av husen är fallfärdiga, men den gamla charmen finns kvar. Förutom husen var vi nog helgens sevärdheter. Jag tror jag såg allt som allt 10 västerlänningar under hela helgen. Kineserna var eld och lågor. Tänk att få ta en bild med en västerlänning framför ett gammalt västerländskt hus. Vi ställde upp på alla fototillfällen efter morgonkaffet.

Den stora behällningen med helgen var heldagsturen till det område av Fuijian provinsen där det ligger Tulous. Runda flerfamiljshus. I varje hus bor en klan. De äldsta husen är nästan 1000 år gamla och de modernaste höll på att byggas. I de största husen bodde nästan 2000 personer.Väggarna är drygt en meter tjocka och skyddad både mot väder och strider. I mitten samlade man djuren. Husen ligger omgivna av te- och bananplantager och grönklädda berg. Vackert. Vår guide en 25 årig tjej bodde själv i en Tulou med sin familj. De flesta unga flyttar dock till stan. Kvar blir barnen med far- eller morföräldrar. Vår guide drömde om Australien.

Tulousarna har inte varit turistmål speciellt länge, för västerlänningar bled de kända på 1990-talet. Då flög man, enligt vår guide,  över området och trodde att det man såg var kärnkraftsanläggningar. När 2000 familjer lagar mat samtidigt osar det en hel del från husen. Det insåg man snart att det inte var. Idag är området UNESCO skyddat.

En av de största Tuloubyarna


Varje familj har fyra rum på höjden. Längst ner kök, sedan förråd och överst sovrum. Rummen är inte sammanbundna med trappa. För att gå mellan sina rum måste man gå ut och använda den allmänna trappan.
OmgivningarnaHus med banaträd i trädgården på Gulang YuBunkern påminner om närheten till och konflikten med Taiwan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0