Det här är Shanghai

Det här är en bild från vår gata och jag tycker att den sammanfattar Shanghai på ett fantastiskt bra sätt. Traditioner blandas med extrem ekonomisk tillväxt och utveckling. Det är Kina, men ändå inte.




Husen har stått delvis tomma ett tag. De som bott där har köpts ut av något byggbolag som ska bygga ännu än skyskrapa, som redan dominerar stan.  Förra veckan började de att riva.

Husen är slitna och har nog inte erbjudit någon bra boendemiljö på många år. Antagligen har ett tiotal familjer delat på ett kök, potta användes nog för såväl unga som gamla och isoleringen obefintlig. De tidigare ägarna erbjuds nu bättre standard, men långt utanför stan. Men om man tittar noga på bilden syns husens forna skönhet. De fantastiska stenportarna. De är typiska för Shanghai och tycks inte endast ha funnits hos de riktigt välbärgade. På den svarta dörren mitt i bilden syns två röda fläckar. Det är kinesiska tecken och betyder lycka. Antagligen firade de som bodde där senast bröllop innan de flyttade ut.

De här är några andra bilder från samma kvarter. Kvar i ett av husen bor en familj som har soppkök och varje morgon styckar kycklingar och skär grönsaker direkt på gatan.



Från en av gränderna i kvartert. Tvätten hänger på tork och hunden har satt sig på en cykel med kärra som används för bland annat sophämtning.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0