På tur i Yunnan, Tiger leaping gorge

Bor man i Kina, ska man resa i Kina. Det är bara att konstatera att i det här jättelika landet finns det mycket att se och tro det eller ej så är det inte så jättesvårt att komma bort från inhemska turistgrupper och guider med megafon.
I helgen flög Johanna, Sofia och jag till Lijiang, Yunnan och vandrade längs med Yangtse floden i något som kallas för Tiger leaping gorge. Vi gick på stiger i bergen längs med floden. Platsen har fått sitt namn av en sten som enligt legenden användes av en tiger för att kunna hoppa över floden. Platsen är ett av de populäraste turistmålen i Kina, men det är inte så många som ger sig upp i bergen och tar stigen istället för bussen. Vi, tre halvtränade tvåbarnsmammor med tveksam utrustning klarade det så svårare än så är det inte.
Ett tips inför resan är att vara noga med väderleksrapporten. Det finns flera Lijiang. I det vi kollade var den 30 grader. I det vi kom till var det 20 grader och ganska mycket dimma och regn. Alla kläder vi hade med oss användes. Vädret störde inte oss mer än utebliven solbränna. Landskapet var fantastiskt, luften ren och jag han läsa två böcker. Lyx.
Utsikt första kvällen på Naxi family guesthouse. Två timmars promenad från turens start. God mat lagad med kärlek och trevlig personal.
Molen/dimman stiger över bergen
Yangtse floden
Lördagens vandring ungefär sex timmar till Halfway guesthouse i lugnt tempo och med lite tveksam skyltning och karta
Johanna kollar på utsikten från vandringens högsta punkt 2700 m
Sofia och jag i nya regnkläder inför söndagens vandring i två timmar till turens slut. Vi står utanför vårt rum på Halfway guesthouse, där maten lagades utan kärlek och personalen var halv bra.
Sista delen av vandringen bjöd på vackrast naturupplevelser
Leden gick genom vattenfallet
Getter på vandring
Fyra tips om du ska till Tiger Leaping gorge
1) Hyr bil och chaufför för resan från flygplatsen till vandringens början och även för tillbaka resan. Värt varenda kuai. Vägen är risig och bussarna går inte ofta.
2) Gå turen utan guide, det behövs inte.
3) Gå turn i lugnt tempo. Övernatta i alla fall en natt. Vi sov två nätter, det var bra.
4) Var försiktig med att ta bilder på människor. Vi fick en sten kastad emot oss när kameran kom fram.

RSS 2.0