Morgonstund

Idag var det min tur att gå upp när Nils började kvittra. Alla försök att amma till sömns misslyckades och nu sitter vi här och tittar ut över ett disigt Shanghai och lyssnar till en speldosa. Helgen har hitintills varit händelserik och idag fortsätter vi i samma tempo. Dim sum brunch med några andra svenska familjer och söndagsmiddag med Andreas praktikant lite senare. Axel var och hälsade på på Andreas jobb i veckan och är övertygad om att han och Micke, praktikanten, är bästisar.

I fredags var vi ute och åt med Andeas kollega Queenie. Jag vet det är ett märkligt namn, men alla kineser som har kontakter med västvärlden tar sig engelska namn. Det gör att jag ibland funderar på om Andreas jobbar på en advokatbyrå eller på en bordell. Queenie, Stacy, Tracy, Sabrina, Wayne...

Middagen var hur som helst trevlig. Queenie hade varnat för att hennes man inte pratar engelska, vilket visade sig vara osanning. Han var nog mest blyg och det var ingen tvekan om vem som bestämde i deras relation. Konversationen skilde sig inte så mycket från en middag i Stockholm. Lägenheter, kvadratmeter och lån. De letar lägenhet, nu pendlar de mellan sina föräldrars hem, och vid 35 års ålder är väl inte det en drömsituation. Fastighetsmarknaden i Shanghai är överhettad, priserna är skyhöga och många spekulerar i bostäder. För att dämpa utvecklingen har regeringen bestämt att man bara får ta lån för en bostad. Eftersom de flesta kineser även äger sina föräldrars bostäder av arvsskatteskäl komplicerar det såklart livet. Det är dock ingen retroaktiv lag, vilket den mycket väl kunde ha varit. 

Lördagen spenderade vi på Ikea. Nils behövede en ordentlig spjälsäng och vi behövde mer daim, knäckebröd och kaffe. Vi passade också på att köpa en plastbordsgran, röda kulor, glögg och pepparkakor. Snart kommer julen även hit och med den kommer mormor och Gunnar till Axels stora glädje. Ikea är som hemma men med fler kineser. Vi fick köttbullar, lingon, gräddsås och gravad lax till lunch.

Nu har resten av familjen vaknat och det är dags för frukost.


Killen som inte förstått att sova på morgonen är bättre än att sova i gröten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0