Tre nya familjemedlemmar och en hemhjälp

Vi har skaffat husdjur! I dag i Fuxing park spontanshoppade vi tre röda akvariefiskar, en bytta med lock som är deras tillfälliga hem och två påsar fiskmat. Axel har döpt dem till det kollektiva namnet "red fish". Just nu bor de på balkongen. De har fått nytt vatten och jag vet att de inte ska få för mycket mat. I övrigt är mina kunskaper om akvariefiskar obefintliga så alla tips och skötselråd mottages tacksamt. Det första vi ska göra är att skaffa dem ett större hem och lite stenar och växter.

Fiskarna har redan varit med om lite äventyr. I dag är det "moon cake festival" i Kina. Fullmånen är tydligen perfekt i dag men den gömmer sig bakom massiva gråa moln. Helgdagen firas tillsammans med släkt och vänner och i flera veckors tid har folk mumsat på mooncakes. En ganska torr kaka med söt fyllning. Det tycks vara asken som är det viktiga. Det finns väldigt lyxiga sidenaskar som ser ut som smyckesskrin.

Vi har firat med, Janne och Andrea, våra vänner från Washington som besöker Shanghai. Vi möttes upp i Fuxing park drack krysantemumte och mumsade månkakor. Axel har kastat långa blickar efter kakasken i flera dagar, så för honom var det en högtidsstund. Han tjuvstartade dock redan igår när det var månfest på dagis. Efter lite lek i parken var det dags för lunch så fiskarna fick hänga med på restaurang. De klarade sig från att bli uppätna. Efter restaurangen var det glass och kaffe och fiskarna fick bästa platsen i vagnen.

Väl hemkomna kom våra grannar över med sina två tvillingsöner som är lika gamla som Axel. Fiskarna fick åka lite karusell, men efter det har de haft det lugnt och skönt på balkongen. Nu är det nog dags att ge dem lite kvällsmat.

Våra grannar, en fransman och en kinesisk tjej från Hongkong och deras söner inte bara lekte utan hjälpte oss att översätta när vi träffade vår ayi. Ayi betyder faster och det är vad kineserna kallar sina hushållerskor. Vår ayi, om hon nu väljer att jobba för oss, heter Chiong och är i femtioårsåldern. Hon ska på halvtid hjälpa till att städa och fixa hemma och när Regina åker hem i januari känner hon oss förhoppningsvis oss så väl att hon kan ta hand om barnen då och då också. Vid det laget har vi nog lärt oss så pass mycket mandarin att vi kan kommunicera lite bättre, Chiong pratar ingen engelska. Jag har min första mandarinlektion på fredag och Andreas, eller Wen, som hans kinesiska namn är, har redan börjat. Google translation och ett bra lexikon kan nog fungera tillsvidare.

Månkakor i Fuxing



Red fish åker vagn



Chiong bekantar sig med Nils


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0