Under construction

I veckan har vårt hus börjat kläs in i byggnadsställningar. Fasaden ska putsas. Först trodde jag att de skulle bygga ställningarna ända upp till toppen, 25 e våningen, och började skräckslaget tänka på brandolyckan i Shanghai för några månader sen. Nu har jag förstått att ställingen är ett skydd för arbetarna om de skulle falla från sina rep och selar som de ska hänga ifrån när de utför arbetet.

Säkerheten är utan tvekan undermålig. Byggarbetsplatsolyckorna i Kina är många. Jag hoppas att ingen faller och jag hoppas att ingen faller eller tappar något på något av alla barn som leker på gården. Självklart vill alla vara precis där risken för att få något i huvudet är som störst. Barnen kan ju heller inte läsa skyltarna där det står "under construction" som de satt upp. Som om någon skulle tveka att de var byggarbete på gång.

Byggarbetarna är "migrantworkers" d.v.s. från andra ställen i Kina än Shanghai. De kommer till Shanghai, oftast från fattiga provinser, för att få jobb. De jobbar, för vad som i våra ögon är småpengar och har inga sociala rättigheter. Om de har sina barn med sig har de exempelvis inte rätt att gå i skolan i Shanghai.

I tre månader ska de hålla på, vilket i praktiken antagligen betyder en bit in på hösten. Just nu har vi dessutom byggarbete på gång inne i huset på två våningar. De borrar så att det känns som om man är hos tandläkaren. Renoveringar är vanliga i Shanghai eftersom arbetskraften är så billig. När en lägenhet byter ägare nöjer man sig sällan med att måla om. Väggar rivs och cementsäckar forslas upp i hissarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0