En kinesisk bröllopsmottagning

Ibland får vi vara med om saker som jag tror att vi aldrig kommer att glömma. I söndags var vi på en traditionell kinesisk bröllopsmottagning. Vi kände inte bruden, inte brudgummen men bruden är kompis med min kinesiska lärare. Eftersom kineser ibland är skönt okomplicerade kring saker som vi ser som heliga blev vi medbjudna på förmiddagsmottagningen, när brudgummen ska hämta sin brud i hennes föräldrahem. Hennes släktingar, kompisar och familjen Elving hängde runt i hennes flickrum medan hon blev sminkad, fixade håret och blev klädd.

Undrar hur många svenska brudar som hade känt att det var trevligt att ha en kinesisk barnfamilj de aldrig träffat med timmen innan en vigsel. Jag hade absolut sagt nej. Men kineser älskar ju barn så vi blev varmt mottagna. Att ha barn med på ett bröllop och speciellt att ha dem i brudens säng betyder att paret kommer att få många barn. Alla ville leka med killarna. Nils ville dock mest pilla på alla hundra miljoner saker som fanns i rummet, men Axel blev lydigt  drillad i att säga "Da hongbao" (Stort rött kuvert med pengar). Traditionen säger nämligen att brudens släktingar ska försöka att hindra brudgummen att hämta sin blivande fru och att han för att lyckas ska muta dem med hongbaos.

När den här stackars killen kom blev han först hindrad i trappan och sen blockerade Axel och brudens släktingar dörren till hennes rum och skrek Da Hongbao. Axel och Nils och alla andra fick massor av små röda kuvert med pengar och när killen till slut fick komma in blev han nedtvingad på golvet för att göra trettio armhävningar innan hann fick komma fram till bruden. Allt detta dokumenterades av en fotograf med kamera och två fotografer som filmade. De krävde några omtagningar när hann föll ner på knä med ringen, men vad gör man inte för bröllopsalbumet. Dagen fortsatte sedan med tecermoni, besök hos brudgummens föräldrar och med middag på kvällen, men innan dess sa vi hej då och gick hem och fyllde Axels spargris.

Förutom att få uppleva ett kinesiskt bröllop var det också kul att för första gången vara gäst i ett vanligt kinesiskt hem. Föräldrarna bodde i ett ganska gammalt kinesiskt hus precis bredvid Nils dagis. De disponerade två eller tre rum och delade kök med grannarna. Det var skitigt och stökigt men hemtrevligt. Det slitna kinesiska stod i stor kontrast till brudens alla vänner som alla stod och lekte med sina I-phones och brudgummens flådiga merca som stod parkerad i gränden. När generationer möts i Kina blir den ekonomiska förändringen som landet befinner sig i extremt tydlig. Gammalt möter verkligen nytt på ett extremt tydligt sätt.

Bruden, tjejen till höger i röd täckjacka, blir sminkadAxel bringar tur till det framtida barnafödandetAxel räknar pengar och bruden får sin ring
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0