Det åttonde underverket

Det har blivit dags att bjuda in bloggens första gäst. Förra veckan var  Andreas på resa till Xi´an

Förra veckan fick jag möjlighet att se världens åttonde underverk, terracottaarmén i Xi'an. Tillfälle bjöds då jag hade ett möte i närheten av Xi'an och kunde ta ett tidigare flyg för att hinna med även lite turistande. Xi'an betyder västra (Xi) freden (an) och har en historia som går tillbaks 3300 år ungefär. Om jag uppfattade guiden rätt så var det Xi'an som var den första huvudstaden i mittens rike, och var så under en mycket lång period, bl.a. under Qin dynastin. Nutida Xi'an liknar de flesta andra städer jag sett, en byggarbetsplats. Luften var extremt dålig, förmodligen en kombination av byggandet, sandstormar och avgaser. Det ligger två mycket stora kolkraftverk inom 2-3 mil från centrum av staden.

Ungefär en timme utanför staden upptäcktes 1974 terracottaarmén. Det var en man som grävde en brunn som hittade den första skärvan och rapporterade till myndigheterna. När man började utgrävningarna fattade man snart vidden av fyndet. Totalt har man grävt upp tre "pits" som ligger bredvid varandra, innehållande över 6000 soldater. Varje soldat i sig är ett rätt så imponerande verk. Detaljnivån är stor på kläder, hår och utrustning. Alla är olika. Enligt vår guide skulle det med dagens teknik ta ca 3 månader att göra varje figur (då inkluderar man i o f s tid att torka). Tänker man sig då att dessa alla gjordes för över 2000 år sedan fattar man att det var en stor bedrift.

Figurerna var arrangerade i stridsformation när de hittades, de utgjorde kejsarens här i livet efter detta. Ursprungligen var de målade i många olika färger men färgen förstörs när den kommer i kontakt med luft, så de som är framgrävda är utan färg (det finns dock många kvar som inte grävts upp ännu). Sammantaget är det en mäktig upplevelse att se dessa soldater och väl värt ett besök. Som alla kinesiska turistställen vi varit på avslutas även detta besök med att man kommer rakt ut i ett shoppingcentrum.

Natursköna omgivningar

Shan (Andreas kollega), Andreas och mannen som gjorde det hela möjligt (dvs han som grävde brunnen och hittade första skärvan!). Han jobbar numera i souvenirbutiken och är lokalkändis. Köper man en bok för 150 qwai så ställer han upp på bild. I högra hörnet skymtar Bill Clinton. Han behövde säkert inte betala för sin bild.


The knealing archer


Armén (eller delar av den - svårt att få med allt i en bild). När detta hus byggdes så var det den bredaste konstruktionen i Kina utan bärande pelare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0